. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Aktualitātes >> Arhīvs >> Spīdolas ģimnāzijas 11. sociālās klases skolēnu prakse 2005

2005. gadā no 25. līdz 27. maijam Latvijas Valsts arhīvā sadarbībā ar Jelgavas Spīdolas ģimnāziju jau otro reizi tika organizēta un vadīta prakse skolēniem.

Mūsu praktikantes bija Spīdolas ģimnāzijas 11. sociālās klases skolnieces - Asnāte Strīķe, Sanita Židele, Jana Daniča, Aiva Ziemele, Līva Drīliņa, Renāte Apse, Vita Legzdiņa.

Prakses pirmajā dienā meitenes guva ieskatu arhīvu vēsturē, iepazinās ar Latvijas arhīvu sistēmu un kopā ar Saglabāšanas daļas vadītāju Benitu Alksni pēctecīgi noskaidroja dokumentu ceļu arhīvā - no dokumentu pieņemšanas un uzskaites līdz dokumentu aprakstīšanai un saglabāšanai.

Lasītavas vadītāja Anita Krastiņa praktikantes iepazīstināja ar fondu programmu un to, kā praktiski skatīt aprakstus un pasūtīt lietas.

Kā tiek digitalizēti arhīva dokumenti un veidotas virtuālās izstādes, meitenes uzzināja sarunā ar Informātikas daļas darbinieku Gunti Švītiņu, projekta - virtuālās izstādes “Eduards Kalniņš dokumentos un gleznās” vadītāju.

Prakses otrajā dienā Personu fondu un trimdas dokumentu daļas vadītāja vietniece Anda Mjurka vadīja nodarbību par dokumentu aprakstīšanu, kur teorētisko daļu noslēdza praktisks darbs fonda aprakstīšanā.

net.1.jpg (36043 bytes)
net.2.jpg (36113 bytes)
net.3.jpg (35723 bytes)

Pēcpusdienā Sabiedrisko attiecību un dokumentu daļas vecākais referents Jānis Riekstiņs skolēnus iepazīstināja ar dažiem Latvijas vēstures izpētei nozīmīgiem Latvijas Valsts arhīva fondiem un dokumentiem.

Savukārt Sabiedrisko attiecību un dokumentu daļas vadītāja Aija Kalnciema pastāstīja par arhīva izdevumiem un kā dokumenti tiek sagatavoti publicēšanai un publicēti. Meitenes guva praktisku ieskatu dokumentu un atsauču noformēšanā.

net.4.jpg (60539 bytes)
Prakses vadītāji un praktikanti tējas pauzē.
No labās - Personu fondu un trimdas dokumentu daļas vadītāja vietniece Anda Mjurka, Saglabāšanas daļas vadītāja Benita Alksne, Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas darbinieki Iveta Šķiņķe, Līga Strazdiņa, Jānis Riekstiņš un Spīdolas ģimnāzijas skolnieces - Sanita Židele, Jana Daniča, Aiva Ziemele, Līva Drīliņa, Vita Legzdiņa, Renāte Apse

Prakses trešajā dienā praktikantes iepazinās ar projekta “Aizvestie. 1949. gada 25. martā izsūtītie Latvijas iedzīvotāji” tapšanu, kopā ar Sabiedrisko attiecību un dokumentu daļas darbiniekiem Aiju, Iveta un Jāni devās uz arhīva ēku Kurzemes prospektā 5, kur iepazinās ar dokumentu glabātuvēm un kartotēkām.

Meitenes projekta “Aizvestie” īstenotāju vadībā praktiski skatīja izsūtīto lietas un aizpildīja datu bāzes anketas.

net.7.jpg (39189 bytes)

Paldies Spīdolas ģimnāzijas meitenēm par ieinteresētību, pozitīvo attieksmi un darboties gribu.

Paldies kolēģiem par aizrautību, ievadot skolēnus arhīvu pasaulē!

Prakses vadītāja arhīvā -
Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas
vadītāja vietniece Iveta Šķiņķe
30.05.2005.



Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv