. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Aktualitātes >> Aktualitātes >> Arhīvs 2007

 26.11.2007. Tikšanās ar gleznotāju Ivaru Klaperi

23.novembrī LVA darbinieki tikās ar gleznotāju Ivaru Klaperi. Sarunu vadīja mākslas zinātnieks Māris Brancis un interesenti tika iepazīstināti gan ar I. Klapera radošo biogrāfiju, gan glezniecības tehniskajiem paņēmieniem. Klātesošie arī rada priekšstatu par gleznotāja sajūtām, skatījumu uz lietām un apkārtējo pasauli.

 28.10.2007. Gleznotāja Ivara Klapera darbu izstāde

No 2007.gada 25.oktobra LVA galvenās ēkas (Bezdelīgu ielā 1) otrā stāva vestibilā apskatāma gleznotāja Ivara Klapera darbu izstāde .

 20.11.2007.

15. novembrī Rīgas Latviešu biedrības namā tika atvērta Latvijas Valsts arhīvā sagatavotā grāmata "Aizvestie. 1949. gada 25. marts", kā arī prezentēts grāmatas "Aizvestie. 1941. gada 14. jūnijs" atkārtotais izdevums.

 14.06.2007.   Virtuālā izstāde "Aizvestie. 1941.gada 14.jūnijs" arī angļu valodā

2006.gadā Latvijas Valsts arhīvs sagatavoja un 14.jūnijā atvēra virtuālo izstādi “Aizvestie. 1941.gada 14.jūnijs”, lai iepazīstinātu visplašāko sabiedrību ar arhīvā esošajiem dokumentiem un datu bāzi par 1941. gada 14. jūnijā deportētajiem Latvijas iedzīvotājiem.
2007.gada 14.jūnijā pateicoties Eiropas Komisijas finansiālajam atbalstam, virtuālā izstāde ir sagatavota arī angļu valodā, jo represiju tēma ir ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas vēstures sastāvdaļa. Ir svarīgi, lai arī interesenti citās valstīs iepazītu un izprastu šo vēsturi un represiju radītās sekas, kuras ir jūtamas arī šodienas Latvijā.

Ar virtuālo izstādi “Aizvestie. 1941.gada 14.jūnijs” var iepazīties
http://www.lvarhivs.gov.lv/dep1941/

  • 27.04.2007.
  • Latvijas Valsts arhīvu apmeklēja Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Profesionālo studiju programmas studentes pasniedzējas Līgas Zelčas vadībā.
    Ekskursiju arhīvā vadīja Dokumentu saglabāšanas daļas vadītāja Benita Alksne.
    Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas darbinieki Jānis Riekstiņš un Iveta Šķiņķe studentes iepazīstināja ar dokumentiem par ģeogrāfus interesējošajām tēmām, tajā skaitā, par dabas aizsardzību, par migrāciju, kā arī ar informācijas meklēšanas iespējām Latvijas Valsts arhīva datu bāzē.
    Šis jau ir trešais gads, kad programmas studenti iepazīstas ar arhīvu un dokumentiem, kas noderīgi gan studiju darbu izstrādē, gan novadpētniecībā.
  • 20.04.2007.   Gleznotāja Jūlija Viļumaiņa gleznu izstāde
  • No 2007. gada 20.aprīļa LVA galvenās ēkas (Bezdelīgu ielā 1) otrā stāva vestibilā apskatāma gleznotāja Jūlija Viļumaiņa (1909 – 1981) darbu izstāde
  • 18.04.2007.
  • 17.aprīlī Pāvilostas novadpētniecības muzejā Pāvilostas vidusskolas vecāko klašu audzēkņi skolotāja Andra Paipas vadībā kultūras vēstures stundā tikās ar Latvijas Valsts arhīva Personu fondu un trimdas dokumentu daļas vadītāju Māri Branci un vecāko eksperti Silvu Norenbergu. Māris Brancis iepazīstināja audzēkņus ar Latvijas Valsts arhīva darbu trimdas latviešu dokumentu apzināšanā, saglabāšanā un uzkrāšanā, kā arī pastāstīja par kultūras nozīmi nacionālās identitātes saglabāšanā trimdas latviešos. Savukārt Silva Norenberga stāstīja par gleznotāju Sofiju Samsoni, viņas dzīvi un daiļradi Zviedrijā.
  • 14.04.2007.
  • 14.aprīlī pie mums viesojās Rēzeknes augstskolas arhīvniecības maģistrantūras studenti, lai iepazītos ar arhīva darba organizāciju.
    Iestāžu arhīvu un lietvedības daļas vadītāja vietniece Ilga Robežniece iepazīstināja studentus ar Latvijas Valsts arhīva darbību un nozīmīgākajiem darba virzieniem.
    Iestāžu arhīvu un lietvedības daļas vadītāja Skaidrīte Gudakovska raksturoja uzraudzības darbu valsts, pašvaldību un nevalstiskajās institūcijās. Studentiem bija iespēja iepazīties ar dokumentu uzskaites, saglabāšanas un izmantošanas nozīmīgākajiem jautājumiem. Ieskicētas tika arī uzraudzības darba un normatīvās vides galvenās problēmas. Informātikas un uzskaites daļas vadītāja Andra Āboliņa demonstrēja arhīva veidotās datu bāzes (Avoti, Lietas, Fondi). Dokumentu saglabāšanas daļas vadītāja Benita Alksne studentus iepazīstināja ar arhīva glabātavām Bezdelīgu ielā1.
  • 23.03.2007.
  • Pie mums viesojās Norvēģijas Arhīvistu biedrības 20 speciālistu delegācija Torill Tørlen vadībā, lai iepazītos ar jautājumiem, kas saistīti ar padomju okupācijas perioda dokumentu aprakstīšanu un izmantošanu. Direktora vietniece Vera Guzanova kolēģus iepazīstināja ar Latvijas Valsts arhīva struktūru, raksturoja glabājamo dokumentu kopumu un svarīgākos darbības virzienus.
    Informātikas un uzziņu daļas vadītāja Andra Āboliņa demonstrēja arhīva veidotās datu bāzes, bet tās pašas daļas vecākais eksperts Guntis Švītiņš viesus iepazīstināja ar virtuālajām izstādēm un digitālajām publikācijām.
    Tikšanās noslēgumā viesi izrādīja patiesu interesi gan par arhīva datu bāžu veidošanos, gan Latvijas iedzīvotāju deportācijām 1941.gada 14.jūnijā un 1949.gada 25.martā
  • 22.02.2007
    21. februārī Latvijas Valsts arhīvu projektu nedēļas ietvaros apmeklēja Rīgas Franču liceja 10. klases skolēni.
    Pasākuma mērķis bija iepazīties ar arhīvu, kā arī nedaudz pašiem pastrādāt ar arhīva dokumentiem.
    Saglabāšanas daļas vadītāja Benita Alksne skolēnus iepazīstināja ar arhīvu un dokumentu glabāšanu arhīvā. Personu fondu un trimdas dokumentu daļas vecākā eksperte Laima Kļaviņa jau iepriekš bija sameklējusi skolēniem saistošākas lietas no arhīva fondiem, arī franču valodā, un darba gaitā skolēni
  • raksturoja izvēlētos dokumentus, kā arī apguva iemaņas atsauču noformēšanā.
    Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas vadītājas vietniece Iveta Šķiņķe raksturoja arhīvus, kā arī pastāstīja skolēniem par dokumentu atlasi Omskas un Tomskas apgabalu arhīvos.
  • 22.02.2007
  • No 14.februāra līdz 11.martam Liepājas muzeja nodaļā "Liepāja okupāciju režīmos", K. Ukstiņa ielā 7/9, apskatāma Latvijas Valsts arhīva sagatavotā Sofijas Samsones gleznu izstāde. Māksliniece pēc 2. pasaules kara dzīvoja Zviedrijā un visu savu radošo un dokumentāro mantojumu ar testamentu bija novēlējusi Latvijas Valsts arhīvam.
    Deviņpadsmit gleznas dod ieskatu Sofijas Samsones daiļradē un atklāj viņas maigo attieksmi pret dabu, izsmalcināto krāsu izjūtu un ziemeļniecisko atturību kā ainavās, tā kluso dabu gleznojumos. Izstādi papildina kuratores Silvas Norenbergas atlasītie dokumenti un fotogrāfijas par mākslinieces dzīvi un radošo darbību, kā arī par bēgļu laivām uz Gotlandi 1945.gada pavasarī.

  • 31.01.2007
    Pie mums viesojās Tartu Universitātes studenti profesora Aadu Must vadībā.
    Personāla un darba organizācijas daļas vadītāja Māra Brence studentiem pastāstīja par Latvijas Valsts arhīvu, raksturoja arhīva dokumentu kopumu un svarīgākos darba virzienus. Virtuālo izstāžu autors un veidotājs Guntis Švītiņš studentus iepazīstināja ar arhīvā tapušajām virtuālajām izstādēm.
    Nobeigumā studenti iepazinās ar arhīva glabātavām, bet students Oliver Pagel ar Latvijas Komunistiskās partijas dokumentiem, kas noderēs maģistra darba izstrādei.

  • 26.01.2007.


  • Mājas lapas sadaļā "Digitālās publikācijas" interesentiem ir iespēja iepazīties ar uzziņu krājuma "Trimdas arhīvi atgriežas" 2.daļu.
  • 19.01.2007.


  • Mājas lapas sadaļā "Digitālās publikācijas" interesentiem ir iespēja iepazīties ar uzziņu krājuma "Trimdas arhīvi atgriežas" 3.daļu. Uzziņu krājums sniedz informāciju par trimdas arhīviem, muzeju vērtībām un mākslas darbiem, kuri atgriezušies Latvijā. Krājums domāts arhivāriem, bibliotekāriem, muzeju darbiniekiem, pētniekiem, studentiem un visiem, kurus interesē latviešu kultūra, vēsture.
    Sagatavoja: LVA Informātikas un uzskaites daļa

    Aktualitāšu arhīvs:

    2012    2011    2010    2009    2008    2007    2006    2005



    Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
    Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
    Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv