. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Aktualitātes >> Aktualitātes >> Arhīvs 2012

 13.12.2012 Virtuālā izstāde
13.decembrī Kurzemes un Zemgales hercogistes 450. dzimšanas dienai veltītā projekta noslēguma pasākumā – virtuālās izstādes No hercoga Gotharda līdz hercogam Jēkabam atvēršana. Izstāde realizēta sadarbojoties LNA Latvijas Valsts vēstures arhīvam, LU Latvijas vēstures institūtam un LNA Latvijas Valsts arhīvam. Virtuālo izstādi sagatavoja: Ainars Mazvērsītis, web programmēšana un Guntis Švītiņš, dizains, vizuālā koncepcija.
 1.11.2012 Plenēra glezniecība LVA
LNA Latvijas Valsts arhīva (Bezdelīgu ielā 1) 1. un 2.stāva foajē apskatāma Talsu mākslinieces Katrīnas Nagles gleznu izstāde. Gleznošana brīvā dabā ir salīdzinoši sarežģīts process, jo māksliniekam jāspēj ne tikai koncentrēties uz dabas motīvu, krāsu noskaņu, bet jāspēj būt arī neatkarīgam vērotājam, jo gaisma un ēna mainās ik brīdi. Katrīna Nagle ir profesionāla keramiķe un studē maģistrantūrā Latvijas Mākslas akadēmijā. Izstādē apskatāmi 23 pēdējos gados gleznoti darbi.
Lasīt vairāk...
 23.10.2012. Izsludināts pētniecisko darbu konkurss

Daugavas Vanagu organizācija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu, Latvijas Okupācijas muzeju, Pasaules Brīvo Latviešu apvienību un Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā izsludina pētniecisko darbu konkursu "Gunāra Astras un viņa līdzgaitnieku / laikabiedru loma Latvijas neatkarības atjaunošanā".
Lasīt vairāk ...

 9.10.2012 Baltijas jauno pētnieku seminārs Rīgā
5. un 6.oktobrī Rīgā notika "Baltijas mantojuma tīkla" (Baltic Heritage Network) jauno pētnieku seminārs, kurā klātesošie no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tika iepazīstināti ar pašreizējām izpētes tēmām, kas saistītas ar trimdas vēsturi, politiskajām aktivitātēm, kultūru. Seminārā ar priekšlasījumiem piedalījās arī Latvijas Nacionālā arhīva speciālisti. Ineta Didrihsone-Tomaševska no Latvijas Valsts Vēstures arhīva referēja par latviešu diasporu Austrālijā, laikaposmā no 1940.gadu beigām līdz 1991.gadam. Pirms Latvijas Nacionālā mākslas muzeja "Arsenāls" apmeklējuma par latviešu trimdas mākslinieku darbiem Latvijas atmiņu institūcijās stāstīja Guntis Švītiņš no Latvijas Valsts arhīva.
Foto: Maija Krūmiņa
 9.10.2012. LVA ceļojošā izstāde
4. oktobrī Nacionālās apvienības”Visu Latvijai!”-„„Tēvzemei un Brīvībai”/LNK” birojā Rīgā tika atklāta LNA Latvijas Valsts arhīva sagatavotā ceļojošā izstāde “Latviešu Dziesmu svētki Eslingenā 1947.gada 25.maijā.”.
Foto: Guntis Brencāns
 28.08.2012 LVA apmeklē lietvežu grupa
LNA Latvijas Valsts arhīvu apmeklēja grupa lietvežu no Profesionālās izglītības, tālākizglītības un eksaminācijas centra. Interesenti tika iepazīstināti ar arhīva dokumentu krājuma veidošanu, un saglabāšanu. Personu fondu un ārvalstu nodaļas vadītāja Inese Kalniņa pastāstīja par personu un latviešu organizāciju dokumentu krājumu, kā arī par Austrālijas latviešu kopienas veidošanās vēsturiskajiem un politiskajiem aspektiem. Par arhīva dokumentu izmantošanas dažādajām formām un virtuālajām izstādēm stāstīja arhīva eksperts Guntis Švītiņš.
Foto: Elza Ungure
 27.07.2012. Projekta "Haritage of Latvia" dalībnieki LVA

Amerikas latviešu apvienība ik gadu organizē izglītojošu programmu "Haritage of Latvia (Latvijas mantojums)" jauniešiem ar latvisku izcelsmi. Brauciena ietvaros jau vairākus gadus ir iekļauts Latvijas Nacionālā arhīva apmeklējums, lai varētu iepazīties ar ārvalstīs dzīvojošo latviešu dokumentu krājumu, to vākšanu, apstrādi un glabāšanu. Par LVA dokumentu krājuma izmantošanu un dažādajām popularizēšanas formām pastāstīja arhīva eksperts Guntis Švītiņš.
Foto: Polīna Šķiņķe

 18.07.2012. LVA apskatāma ceļojošā izstāde

LNA Latvijas Valsts arhīva (LVA) vestibilā Bezdelīgu ielā 1 apskatāma ceļojošā izstāde Latviešu Dziesmu svētki Eslingenā 1947.gada 25.maijā, kas bija eksponēta Freiburgā, Minsterē un Anabergā (Vācija).

LVA sagatavotās ceļojošās izstādes piedāvā eksponēšanai skolās, muzejos, kā arī citiem interesentiem. Arhīva darbinieki sniedz konsultācijas vai stāstījumu par izstādēm. Skatīt vairāk sadaļā "Izstādes".

 01.07.2012. Viesis no Minesotas universitātes, ASV

29. jūnijā Latvijas Nacionālo arhīvu (LNA) apmeklēja Minesotas universitātes Imigrācijas vēstures izpētes centra (Immigration History Research Center) programmas direktore Haven Hawley. LNA Dokumentu preventīvās saglabāšanas departamenta darbību nodaļas vadītājs Anatolijs Ļvovs iepazīstināja viešņu ar departamenta darbību. Latvijas Valsts arhīva (LVA) direktors Artis Freimanis un LVA Personu fondu un ārvalstu dokumentu nodaļas vadītāja Inese Kalniņa sniedza ieskatu par ārvalstu dokumentu krājuma saturu un glabāšanu. Par LVA sagatavotajām virtuālajām izstādēm pastāstīja arhīva eksperts Guntis Švītiņš. Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža un Imigrācijas vēstures izpētes centra programmas direktore Haven Hawley apmainījās viedokļiem par dažādu tautu, tostarp arī latviešu, radītajiem dokumentiem ASV, to apstrādi un saglabāšanas iespējām.

 01.07.2012. Starptautiska konference Igaunijā

26.–28. jūnijā Tartu Literatūras muzejā tika organizēta "Baltijas mantojuma tīkla" (Baltic Heritage Network) starptautiskā konference "Apslēptie dārgumi" (Hidden Treasures), kurā ar priekšlasījumiem piedalījās speciālisti no ASV, Austrālijas, Čehijas Republikas, Igaunijas, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Somijas un Zviedrijas atmiņu institūcijām. Latvijas Nacionālo arhīvu pārstāvēja Latvijas Valsts Vēstures arhīva vadošā pētniece Ineta Didrihsone-Tomaševska ar priekšlasījumu par politiskās emigrācijas dokumentiem, kas glabājas LVVA. LVA Personu fondu un ārvalstu dokumentu nodaļas vadītāja Inese Kalniņa referēja par Latviešu Dziesmu svētkiem bēgļu nometnēs Vācijā un informēja par LVA izstādi "Latviešu Dziesmu svētki Eslingenā 1947. gada 25. maijā, kas tika atklāta Vācijas Daugavas Vanagu īpašumā "Bērzaine" (Freiburgā) šā gada maijā. Personu fondu un ārvalstu dokumentu nodaļas arhīva eksperts Guntis Švītiņš klātesošos iepazīstināja ar starpvalstu projekta "Virtuālā izstāde "Baltijas valstu bēgļu nometnes Vācijā. 1944–1951"" īstenošanas gaitu un paveikto, prezentēja izstādes vizuālo koncepciju, izstādes uzbūvi un navigāciju. Projekta dalībnieki pārrunāja iespējas visus izstādes tekstus tulkot četrās valodās, lai piesaistītu plašāku interesentu loku. Konferences gaitā tika veidoti jauni lietišķās sadarbības kontakti un iespējams, ka paplašināsies virtuālās izstādes projekta partneru grupa.

 12.06.2012.
 11.06.2012. "Sveika Latvija" dalībnieki arhīvā
Jau vairākus gadus Amerikas latviešu apvienības ikgadējā izglītojošā brauciena "Sveika Latvija" dalībnieki apmeklē Latvijas Valsts arhīvu. Šoreiz bija 14 jaunieši no ASV, Austrālijas un Kanādas, kuri iepazinās ar trimdas latviešu dokumentu kārtošanas procesu, saglabāšanu un izmantošanu. Viesi ar interesi uzklausīja Personu fondu un ārvalstu dokumentu nodaļas vadītājas Ineses Kalniņas stāstu par trimdas dokumentu fondiem. Galvenā arhīviste Everita Tamme parādīja, kā praktiski notiek dokumentu kārtošana. Jaunieši devās nelielā ekskursijā pa dokumentu glabātavu un pēc tam uzklausīja arhīva eksperta Gunta Švītiņa teikto par dokumentu izmantošanas dažādajām formām un iespējām.
 04.06.2012. LNA LVA izstāde Minsterē (Vācija)
2. un 3.jūnijā Latviešu Centrā Minsterē (Vācija) bija apskatāma Latvijas Valsts arhīva sagatavotā ceļojošā izstāde "Latviešu Dziesmu svētki Eslingenā 1947.gada 25.maijā".
 31.05.2012. Mākslas akadēmijas studenti iepazīstas ar specifiskiem dokumentiem
Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes un teorijas nodaļas 2.kursa studentes iepazinās ar dokumentu krājumu, kurš tiešā veidā ir saistīts ar tēlotāju mākslu. Topošās mākslas zinātnieces atrada daudz interesanta un noderīga gan izdevniecības "Liesma", gan gleznotāju Konrāda Ubāna un Jāņa Liepiņa fondā esošiem zīmējumiem, studijām un ilustrācijām. Studentes iepazinās ne tikai ar mākslas darbu oriģināliem, bet arī apmeklēja dokumentu glabātuvi, kas sniedza papildus priekšstatu par arhīva darbu un funkcijām. Semināru vadīja LVA arhīva eksperts Guntis Švītiņš.
 31.05.2012. LVA izstāde Daugavas Vanagu pasākumos Vācijā
27. un 28. maijā Freiburgā Daugavas Vanagu (DV) Vācijā centrā Bērzaine, notika DV centrālās valdes sēde. Tajā piedalījās DV vadītāji no 6 valstīm – Vācijas, ASV, Kanādas, Austrālijas, Anglijas un Latvijas.
25. un 26. maijā Daugavas Vanagi organizēja konferenci Latviešu organizāciju ārpus Latvijas nākotne un informācijas apmaiņas loma to darbībā, kuras ietvaros arī atklāja Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva sagatavoto izstādi Latviešu Dziesmu svētki Eslingenā 1947.gada 25.maijā. Šajos pasākumos kā uzaicinātie viesi piedalījās Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža, Latvijas Valsts arhīva nodaļas vadītāja Inese Kalniņa un arhīva eksperts Guntis Švītiņš.
Lasīt vairāk...
 23.05.2012. LVA izstāde Vācijā
Š. g. 25.maijā Vācijas Daugavas Vanagu centrā ”Bērzainē” (Freiburga) tiks atklāta LNA Latvijas Valsts arhīva sagatavotā izstāde Latviešu Dziesmu svētki Eslingenā 1947.gada 25.maijā.

Lasīt vairāk...
  Lasītavu darba laiks vasarā
Sakarā ar pētnieku skaita samazināšanos vasaras periodā, jūlijā un augustā lasītavas strādās 4 dienas nedēļā.
Lasītavu darba laiks 2.07.-31.08.: pirmdien - ceturtdien 9:00 - 16:00, piektdienās - slēgts.
 18.04.2012. Seminārs LU maģistrantiem
18. aprīlī LVA notika seminārs Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes maģistrantu grupai. Sarunas tēma tika saistīta ar trīs dokumentu grupām. Par Trimdas dokumentiem stāstīja Personu fondu un ārvalstu dokumentu nodaļas vadītāja Inese Kalniņa, bet ar VDK un LPSR Iekšlietu ministrijas dokumentu kolekcijas specifiku iepazīstināja Aija Kalnciema. Par personu fondiem un LVA sagatavotajām virtuālajām izstādēm stāstīja Guntis Švītiņš. Semināru noslēdza saruna par arhīvā glabājamo dokumentu specifiku, piekļuvi un to izmantošanu.
 18.04.2012. Trimdas latviešu arhīvu un materiālās kultūras konference Mineapolē
2012.gada 12.–14.aprīlī LNA LVA Personu fondu un ārvalstu dokumentu nodaļas vadītāja Inese Kalniņa piedalījās Trimdas latviešu arhīvu un materiālās kultūras konferencē Mineapolē (ASV) un iepazīstināja konferences dalībniekus ar Latvijas Nacionālā arhīva paveikto trimdas latviešu arhīvu materiālu saglabāšanā un arhīvu informācijas pieejamībā digitālajā laikmetā.
 16.01.2012. Gunta Švītiņa darbu izstāde
LNA LVA (Bezdelīgu iela 1) 2.stāva foajē apskatāma Gunta Švītiņa darbi "3 jomas vienā izstādē." Ekspozīciju veido 9 abstrakti pasteļgleznojumi, 5 tušas zīmējumi, kuros redzamas gan ceļojumu piezīmes, gan abstraktas kompozīcijas. Datorgrafikas jomu pārstāv 3 mail art virziena darbi un 6 ilustrācijas K.Mucinieces otrajai grāmatai "Eņģeļu acis. Vēstules.", 2011, Rīga.

Aktualitāšu arhīvs:


2015    2014    2013    2012    2011    2010    2009    2008    2007    2006    2005



Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv