. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Aktualitātes >> Aktualitātes >> Kongresa rezolūcija

Apvienotā Pasaules latviešu zinātnieku III un Letonikas IV kongresa sekcijas

„Latviešu trimdas loma Latvijas neatkarības idejas uzturēšanā padomju okupācijas laikā”

rezolūcija.

 

Rīgā, 2011. gada 25. oktobrī

 

Kongresa dalībnieki, iepazīstoties ar ziņojumiem, kas veltīti latviešu trimdas vēstures politiskajām aktivitātēm un Latvijas valsts neatkarības idejas uzturēšanai ārzemēs, secina, ka šai tēmai būtu nepieciešams veltīt daudz lielāku uzmanību turpmāk.

Mēs aicinām:

  1. latviešu trimdas organizāciju pēcteces ārzemēs:
    • sakārtot un sistematizēt savu organizācijas un to dokumentus un to oriģinālus vai kopijas iesniegt glabāšanai Latvijas nacionālajā arhīvā, pievēršot īpašu uzmanību latviešu trimdas politisko aktivitāšu dokumentiem;
    • sniegt visa veida atbalstu to latviešu trimdas dokumentu sakārtošanai un sistematizācijai, kas jau atrodas Latvijas nacionālajā arhīvā.
  2. bijušos trimdiniekus gan Latvijā, gan ārzemēs un īpaši tos, kuri trimdas laikā bijuši sabiedriski un politiski aktīvi, sakārtot un iesniegt arhīviem svarīgākos savos personīgajos krājumos esošos dokumentus.
  3. Latvijā un ārzemēs darbojošās organizācijas atbalstīt un veicināt latviešu trimdas vēstures izpēti un publikācijas par šiem jautājumiem, tai skaitā izsludinot konkursus un piešķirot stipendijas jaunajiem pētniekiem.
  4. LR Izglītības un zinātnes ministriju sadarbībā ar zinātniekiem un skolotājiem pakāpeniski iekļaut tēmas par latviešu trimdas darbību un nozīmi Latvijas vēstures apguves kursā vidusskolās.
  5. Latvijas universitātes un augstskolas pievērst lielāku uzmanību latviešu trimdas vēstures studijām – īpaši sociālo zinātņu programmās.
  6. Aicināt Latvijas Nacionālo arhīvu sagatavot un izplatīt latviešu organizācijās ārzemēs un citiem interesentiem informāciju par dokumentu iesniegšanas iespējām arhīviem Latvijā.
  7. Aicināt Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Kultūras ministriju, Pasaules brīvo latviešu apvienību un citas ieinteresētās latviešu organizācijas finansiāli atbalstīt trimdas arhīvu sakārtošanu un nogādi Latvijā.


Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv