. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Aktualitātes >> Arhīvs >> Seminārs 1949. gada 25. marta deportācijas atcerei 2005

2005

2005. g 18. martā Latvijas Valsts arhīvā notika Latvijas Valsts arhīva un Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centra kopīgi organizētais pasākums

Seminārs 1949. gada 25. marta deportācijas atcerei
"Latvijas Valsts arhīva dokumenti un mutvārdu vēstures liecības par 1949. gada 25. martā izsūtītajiem.
Daugavpils un Ilūkstes apriņķa piemērs"

Semināra iecere bija salīdzināt Latvijas Valsts arhīvā glabājušos izsūtīšanas lietu dokumentus un Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centra savāktos atmiņu pierakstus par 1949. gada 25. marta izsūtīšanu, tādējādi radot studentiem izpratni par dažādiem avotiem un to izmantošanu vēstures notikumu izpētē.

Kopīgais pasākums noritēja spraigi un veiksmīgi - vispirms arhīva darbinieki iepazīstināja studentus ar arhīvā realizēto projektu 1949. gada 25. marta izsūtīšanas izpētei, tad - ar PSRS iestāžu direktīvajiem dokumentiem, kas atspoguļo izsūtīšanas organizēšanu.

Aizraujoša studentiem likās ekskursija bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu glabātuvē.

Semināra pamatdarbs noritēja arhīva lasītavā Kurzemes prospektā 5, kur pēc neliela ievada par arhīva dokumentu un mutvārdu vēstures liecību specifiku, noritēja konkrētais avotu salīdzināšanas darbs.

Studenti prezentēja mutvārdu ekspedīcijā savāktos piecu no Daugavpils un Ilūkstes apriņkiem izsūtīto ģimeņu dzīvesstāstus, un arhīva darbinieki demonstrēja atmiņu stāstiem tematiski atbilstošos lietu dokumentus.

Gan Daugavpils Universitātes studenti un pasniedzēji, gan Latvijas Valsts arhīva darbinieki secināja, ka dažādo vēstures avotu izmantošana seminārā par 1949. gada 25. marta notikumu pētniecību un izvērtējumu bagātināja abpusēji.
Ja izsūtīšanas lietās dominē represīvo iestāžu veidotie dokumenti, tad atmiņās - pieredzētie vēsturiskie notikumi ir pārveidoti cilvēku personiskos pārdzīvojumos.

Iveta Šķiņķe

32.jpg (41936 bytes)
Daugavpils Universitātes studenti pie Latvijas Valsts arhīva ēkas
29.jpg (40159 bytes)
Studenti iepazīstas ar bijušās Valsts drošības komitejas lietu glabātavu
14.jpg (27968 bytes)
LVA Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas vadītāja Aija Kalnciema stāsta par bijušajiem Valsts drošības komitejas dokumentiem un to specifiku
24.jpg (29699 bytes)
Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes Vēstures katedras asoc. prof. Irēna Saleniece analizē mutvārdu atmiņas kā vēstures avotu
18.jpg (27717 bytes)
Daugavpils Universitātes studenti prezentē mutvārdu ekspedīcijā pierakstītās atmiņas
10a.jpg (14514 bytes) 27a.jpg (13085 bytes)
LVA Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas vecākais referents Jānis Riekstiņš studentiem rāda 1949. gada 25. martā izsūtītās Grigorjevu ģimenes lietas dokumentus Kopīgā semināra par izsūtīšanu Daugavpils un Ilūkstes apriņķos avoti - arhīva lietas un mutvārdu atmiņas


Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv